Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Μία πρώτη ματιά στο φορολογικό

Ανακοινώθηκαν οι βασικές ρυθμίσεις του φορολογικού και ως συνήθως όλοι αναλύουν ποιος θα χάσει, ποιος θα κερδίσει μόνο που τις περισσότερες φορές, σε συνδυασμό και με το ρεπορτάζ που τα συνοδεύει όχι μόνο μπερδεύουν τον κόσμο, αλλά και αναφέρονται σε πράγματα που δεν ισχύουν ή ανήκουν στα προηγούμενα σενάρια που "έπαιξαν" κάποιοι και δεν μπορούν τώρα να αναιρέσουν.

Τι κάνουμε εμείς; Απλά πράγματα, γραφή και ανάγνωση ξέρουμε, χαρτί και μολύβι όλοι μας διαθέτουμε, απλούς υπολογισμούς μπορούμε να κάνουμε, έτσι λοιπόν μπορούμε και να δούμε αν η θέση μας βελτιώνεται από τις παρούσες ρυθμίσεις, όπως επίσης αν η όλη πρόταση στοχεύει επιτέλους να αρχίζουν και κάποιοι άλλοι να πληρώνουν και να μην επιβαρύνεται μόνιμα ο μισθωτός.

Με μία πρώτη ματιά φαίνεται ότι για ετήσια εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ (μισθός 2857 ευρώ - 14 μήνες) υπάρχει μία ελάφρυνση που μπορεί να φτάσει τα 340 ευρώ, χωρίς να υπολογιστεί και η επιπλέον ελάφρυνση από αποδείξεις. Για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ έως 80.000 ευρώ η επιβάρυνση μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1350 ευρώ.

Μία σημαντική διαφορά από το παρελθόν είναι και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Διαφωνίες υπάρχουν από πολλούς, μόνο που δεν μας εξηγούν γιατί θα πρέπει να πληρώνουμε εμείς περισσότερα από αυτούς με ίδιο εισόδημα ή και πολλές φορές μικρότερο .

Και ερχόμαστε στις αποδείξεις. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο να ασχολούμαστε με τη συλλογή αποδείξεων, αλλά δεν θα φτάναμε ως εδώ αν οι περισσότεροι εμφάνιζαν μία καλύτερη φορολογική συμπεριφορά, όπως επίσης αν από το παρελθόν είχαν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να έχουν όλοι ταμειακές μηχανές. Δυστυχώς όσες φορές έγινε κάποια προσπάθεια, για λόγους πολιτικού κόστους τελικά τίποτα δεν εφαρμοζόταν. Δεν μπορεί όλοι να διαπιστώνουν ότι οι περισσότεροι φόροι εισπράττονται από τους μισθωτούς, που πληρώνονται υπογράφοντας κάποια απόδειξη και όλοι οι υπόλοιποι με διάφορες περίεργες και καμιά φορά γελείες δικαιολογίες να αρνούνται την έκδοση απόδειξης.

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια: