Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Συνέντευξη Πετρούλας Ντελεδήμου στους εθελοντές διαδικτύου της Τ.Ο Άνω Ιλισίων




Πετρούλα Ντελεδήμου

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Νεολαίας
Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
Υποψήφια Ευρωβουλευτής


Η 7η Ιουνίου πλησιάζει, και πολλοί – τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις – εμφανίζονται ως αναποφάσιστοι. Ως υποψήφια ευρωβουλευτής, αλλά και ως απλός πολίτης, τι θα έλεγες σε κάποιον στο ερώτημα «γιατί να ψηφίσω ΠΑΣΟΚ»;

Γιατί αποδεδειγμένα οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη περίοδο ήταν οι πιο δραστήριοι και υπερασπίστηκαν τη θέση της χώρας μας, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών και των εργαζομένων, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Γιατί είναι η Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία ανήκει και το ΠΑΣΟΚ, που αγωνίστηκε ενάντια στις 65 εργάσιμες ώρες εβδομαδιαίως, που υπερασπίστηκε τις δημόσιες υπηρεσίες και τα δημόσια αγαθά, που έδωσε μάχες για την ισότητα ανδρών και γυναικών, που ανέδειξε την πολιτική για τους νέους ψηλά στις προτεραιότητές της, που πάλεψε για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες.
Η ευρωπαϊκή δεξιά – και η Νέα Δημοκρατία – στάθηκε απέναντι σε όλες αυτές τις επιλογές, και μας οδήγησε σε μία κρίση άνευ προηγουμένου. Το βλέπουμε στη χώρα μας, αλλά και πανευρωπαϊκά. Άρα, η αλλαγή είναι απαραίτητη, και μάλιστα άμεσα.

Όλοι μας λέμε ότι το μέλλον του κόσμου είναι η νεολαία μας. Από την άλλη, η συμμετοχή των νέων στην πολιτική δεν είναι τόσο μεγάλη. Τι θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα για μία ποιοτική και ποσοτική συμμετοχή;

Οι νέοι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την πολιτική και θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή – συνήθως όμως όχι μέσα από τις παραδοσιακές δομές των κομμάτων. Και είναι αλήθεια πως οι κομματικοί μηχανισμοί δεν ενθαρρύνουν πάντοτε τη συμμετοχή των νέων. Για το λόγο αυτό και έχουμε ανακαλύψει και νέους τρόπους έκφρασης και παρέμβασης, που συχνά είναι πολύ αποτελεσματικοί. Από την άλλη, είναι απαραίτητη και μία μεγάλη αλλαγή νοοτροπίας παράλληλα με μία μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση. Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα: τη στιγμή που σε ολόκληρη την Ευρώπη, όλες οι πολιτικές νεολαίες αλλά και τα Εθνικά Συμβούλια Νέων, και οι μεγάλες πανευρωπαϊκές κοινωνικές οργανώσεις νέων έχουν υιοθετήσει και προωθούν δυναμικά το αίτημα για το δικαίωμα ψήφου από τα 16 χρόνια, στην Ελλάδα, οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν πλήρη πολιτικά δικαιώματα (εκλέγειν και εκλέγεσθαι), μέχρι τα 26. Δεν είναι αυτή μία τεράστια αντίφαση; Δεν είναι μία βαριά διάκριση εις βάρος ενός μεγάλου αριθμού Ελλήνων πολιτών; Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει θίξει το θέμα αυτό, όμως ακόμη και μέσα στο Κίνημά μας και στη Νεολαία του, αυτή η συζήτηση θεωρείται δευτερεύουσας σημασίας.

Πριν από ένα μήνα περίπου εκλέχθηκες ομόφωνα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Νεολαίας (ECOSY) και πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε επέλεξε να συμμετέχεις στο ευρωψηφοδέλτιο. Τι μπορούν να σημαίνουν αυτά για την Πετρούλα;

Μεγάλη τιμή και χαρά, αλλά και μεγάλη ευθύνη. Και, όπως σε κάθε άλλη περίπτωση, προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να τιμήσω την εμπιστοσύνη τόσο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όσο και των συντρόφων μου στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλιστική Νεολαία. Παράλληλα όμως, συνδυάζω αυτή τη διεθνή μου δραστηριότητα με την παρουσία και την ενεργοποίησή μου στη Μαγνησία, όπου στις εκλογές του 2007 οι συντοπίτες μου με τίμησαν εκλέγοντάς με πρώτη αναπληρωματική βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Νεολαίας, ποιο ζήτημα θεωρείς το σημαντικότερο για τους νέους της Ευρώπης σήμερα;

Την αξιοπρεπή εργασία, την ποιοτική παιδεία, την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι τα τρία ζητήματα που κυριαρχούν στις συζητήσεις μας, και που συνοψίζουν τους βασικούς προβληματισμούς και την αγωνία μας για το παρόν, αλλά και την δυνατότητα να δημιουργήσουμε νέες, πιο αισιόδοξες προοπτικές για το μέλλον.

Αν εκλεγείς Ευρωβουλευτής, για ποιο θέμα θα αγωνιστείς περισσότερο και με ποιον τρόπο;

Στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να αναδειχθούν τα ζητήματα που αφορούν τους νέους ανθρώπους, και μάλιστα με δύο τρόπους: Με οριζόντια μέτρα, τα οποία θα περιλαμβάνονται σε όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές, αλλά και με κάθετες πολιτικές, που θα αφορούν ειδικά τους νέους ανθρώπους. Για να γίνω πιο συγκεκριμένη: το 2010 λήγει η στρατηγική της Λισαβόνας (που αφορά την εργασία, την ασφάλιση, την ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, την κοινωνία της γνώσης), καθώς και η διαδικασία της Μπολόνια (που αφορά την δημιουργία ενός ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης στην ΕΕ). Το ότι η προθεσμία των δύο διαδικασιών λήγει, δεν σημαίνει ότι οι στόχοι έχουν επιτευχθεί πλήρως ή ότι δεν υπάρχουν πράγματα που πρέπει να συνεχιστούν (πχ, θα ήταν απαραίτητη μία νέα «διαδικασία της Μπολόνια» και για τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης). Κατά την διαμόρφωση των νέων στόχων λοιπόν, πρέπει σε όλα τα μέτρα, σε όλα τα κεφάλαια, να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες, τα αιτήματα και οι προοπτικές της νέας γενιάς. Αυτές είναι οι οριζόντιες πολιτικές.
Ταυτόχρονα όμως, ο Ισπανός σοσιαλιστής Πρωθυπουργός Χ.Θαπατέρο, που θα προεδρεύει της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, δεσμεύθηκε ότι θα παρουσιάσει ένα καινούριο «Σύμφωνο για τη Νεολαία», σε αντικατάσταση αυτού που ο ίδιος (μαζί με τον Γκ.Σρέντερ και τον Τ.Μπλερ) είχαν παρουσιάσει το 2007. Ένα ξεκάθαρο και πιο συγκεκριμένο «Σύμφωνο για τη Νεολαία», που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής και στις προσδοκίες της γενιάς μας, είναι μία χαρακτηριστική «κάθετη πολιτική» από την οποία έχουν ανάγκη οι νέοι της Ευρώπης.
Σε αυτό τον τομέα λοιπόν, με τις μεθόδους που σας περιέγραψα παραπάνω, και πάντοτε σε συνεργασία και μέσα από το διάλογο με τις θεσμοθετημένες οργανώσεις νέων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και με τους ίδιους τους νέους ανθρώπους σε κάθε ευκαιρία, σκοπεύω να δώσω ιδιαίτερη έμφαση στο επόμενο διάστημα, και ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Νεολαίας, και ως μέλος του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ.

Για τους Εθελοντές Διαδικτύου της Τ.Ο Άνω Ιλισίων

Γιώργος Μπαρπαγιάννης

Βαγγέλης Στεφαδούρος

Μάκης Βουτσινάς

Το κείμενο της συνέντευξης σε pdf μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ


buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια: