Σάββατο 9 Ιουνίου 2007

Το πετ κοκ σκοτώνει και η αναλγησία επίσης…

Το κείμενο είναι από το κεντρικό site του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Α. Παπανδρέου σχετικά με την ημέρα περιβάλλοντος και την εκστρατεία "το πετ κοκ σκοτώνει"


Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου, αλλά η ευαισθητοποίηση για τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε παραμένει ιδιαίτερα χαλαρή. Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία ερευνών και από το ανήκουστο, υπουργοί να εγκρίνουν χρήση καυσίμων (πετ κοκ) που είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνα, όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και πρωτίστως για τη δημόσια υγεία…

Αντιγράφουμε αποσπασματικά από την Ιστοσελίδα της WWF Ελλάς: "… Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Ερευνών Κοινής Γνώμης VPRC/Public Issue σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, οι Έλληνες πολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη. Οκτώ στους δέκα θεωρούν ότι η κατάσταση του πλανήτη σήμερα είναι κακή, ενώ εννέα στους δέκα ότι έχει χειροτερέψει πολύ κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, με τα σημαντικότερα προβλήματα σε παγκόσμια κλίμακα για σήμερα και το μέλλον να εντοπίζονται στην υπερθέρμανση του πλανήτη, τη ρύπανση και τα απόβλητα. Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την άσχημη κατάσταση του περιβάλλοντος έχουν σύμφωνα με τους Έλληνες πολίτες ο άνθρωπος και οι κυβερνήσεις, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις επιχειρήσεις.

Η ανησυχία αυτή των Ελλήνων για τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα δεν αντανακλάται σε εθνικό επίπεδο. Μόλις το 54% θεωρεί ότι η κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα είναι κακή. Eπίσης, παρόλο που οι Έλληνες σε ποσοστό 57% δηλώνουν ενημερωμένοι για το περιβάλλον, φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνονται τα περιβαλλοντικά ζητήματα σε όλη τους τη διάσταση. Επίσης, η ανησυχία για την κατάσταση του περιβάλλοντος δε φαίνεται να συνοδεύεται από πρακτικές δράσεις για την προστασία του…"

Το πιο θλιβερό είναι η κυβερνητική αναλγησία και αδιαφορία και δεν πρόκειται για αντιπολιτευτικό πυροτέχνημα - Η πληροφόρησησ μας αντλείται από την Ιστοσελίδα της Oneearth: "Η καύση πετ κοκ προκαλεί σημαντική επιβάρυνση στο περιβάλλον και έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων έλεγαν οι ειδικοί το 2002, αλλά το 2007 δόθηκαν οι άδειες για τη χρήση του σε δύο βιομηχανίες στη Λάρισα. Περισσότερους από 28 τόνους ημερησίως τού επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία πετρελαϊκού αποβλήτου πετ κοκ θα μπορούν στο εξής να χρησιμοποιούν ως καύσιμο δύο κεραμοποιίες στη Λάρισσα, με τις ευλογίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Ανάπτυξης! Με κοινές υπουργικές αποφάσεις που ελήφθησαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, άνοιξε ο δρόμος για τη χρήση του πετ κοκ από βιομηχανίες σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με μελέτες, τα παράγωγα καύσης του συγκεκριμένου πετρελαϊκού αποβλήτου ευθύνονται για κρούσματα βρογχίτιδας και βρογχοσπασμού, αλλεργίες, ρινίτιδα, άσθμα, μη φυσιολογική σωματική ανάπτυξη των βρεφών, ενώ δεν αποκλείονται διαταραχές του DΝΑ και καρκινογενέσεις."

Το πετ κοκ ή pet coke (συντομογραφία του petroleum coke) είναι παραπροϊόν της διύλισης Pet Cokeτου πετρελαίου. Έχει υψηλή θερμογόνο δύναμη, και γι' αυτόν τον λόγο χρησιμοποιήθηκε ως καύσιμο. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε θείο και μετά τις εκτεταμένες καταστροφές που προκλήθηκαν στα δάση της βόρειας Ευρώπης λόγω του φαινομένου της όξινης βροχής, η χρήση του έχει περιοριστεί στο ελάχιστο.

Το πετ κοκ περιέχει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά θείου, τέφρας, τοξικών μετάλλων και πολυαρωματικών υδρογονανθράκων, που κρίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον. Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται ως απόβλητο, ενώ στην Ελλάδα εισάγεται αφορολόγητα, με αποτέλεσμα η τιμή του ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας να αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της τιμής τού φυσικού αερίου, η χρήση του οποίου επιβάλλεται σήμερα σε βιομηχανίες που βρίσκονται κοντά σε αστικά κέντρα! Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στη Γέλα της Σικελίας, όπου βρίσκονται τα διυλιστήρια πετρελαίου της Αgip και γίνεται χρήση του πετ κοκ ως καυσίμου, τα κρούσματα λευχαιμίας στην περιοχή ξεπερνούν κατά 150 φορές τον μέσον όρο της Ιταλίας, ενώ ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτων με ποσοστό 28,2%. Επιπλέον, οι θάνατοι από νεοπλασίες από 17,8% την τριετία 1983 με 1985 αυξήθηκαν σε 23,9% μέσα σε μία δεκαετία, ενώ τα κρούσματα καρκίνου του ήπατος στην περιοχή ξεπερνούσαν κατά 5 φορές τον μέσον όρο της χώρας.

"Πρόκειται για ένα σοβαρό έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Πολύ φοβόμαστε ότι έχει ήδη αρχίσει η διάδοσή του από τη στιγμή που, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλες 15 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αιτήσεις για την καύση πετ κοκ», αναφέρει η εκπρόσωπος της επιτροπής αρμόδιων φορέων του Νομού Λάρισας, όπου και λειτουργούν οι δύο επιχειρήσεις που πήραν τη «χρυσή» άδεια. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ φαίνεται να έρχονται σε σύγκρουση με τα αποτελέσματα και τις προτάσεις της μελέτης που είχε αναθέσει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ατμοσφαιρική ρύπανση στον Βόλο, μέρος της οποίας εκτιμάται ότι συνδέεται με την καύση πετ κοκ από τσιμεντοβιομηχανία που εδρεύει κοντά στην πόλη.

Και πάλι οι bloggers ανέλαβαν δράση προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μέτωπο αντίδρασης σε αυτά τα απίστευτα.

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια: