Παρασκευή 1 Ιουνίου 2007

Διαχείριση απορριμάτων - Ανακύκλωση - Περιβάλλον

Πριν μερικές μέρες μας εμοίρασαν από το Δήμο μία πλαστική σακούλα για να συλλέγουμε τις συσκευασίες που μπορούν να ανακυκλωθούν. Πολύ σωστή ενέργεια μόνο που μου κάνει εντύπωση όχι μόνο από το Δήμο όπου κατοικώ αλλά και από άλλους Δημάρχους η προσπάθεια τους να εμφανίσουν αυτή την ενέργεια ως " πρωτοβουλία του Δήμου μας" χωρίς κανείς να αναφέρει ότι βάσει Π.Δ είναι υποχρεωμένοι να συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αν όλοι τους ήταν τόσο ευαισθητοποιημένοι σε τέτοια θέματα γιατί δεν το κάνανε τόσο καιρό. Όταν σε άλλους Δήμους είχε ξεκινήσει η ανακύκλωση σε αλουμίνιο, γυαλί και χαρτί η πλειονότητα των ΟΤΑ μάλλον σφυρίζανε αδιάφορα. Το πρόβλημα τους ήταν πως να ανασκευάσουν για πολλοστή φορά την κεντρική πλατεία, να κάνουν δηλαδή έργα βιτρίνας και μόνο.

Και επειδή δεν είναι μόνο τα σκουπίδια που σχετίζονται με το περιβάλλον, το ερώτημα μου είναι ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους που υπάρχουν στο Λεκανοπέδιο, για να παραμείνουν ελεύθεροι. Γιατί θα πρέπει οι χώροι αυτοί να γίνουν πολυκατοικίες, εκθεσιακοί χώροι, συνεδρικά κέντρα. Το περιβάλλον αφορά όλους, επηρεάζει όλους, βλέπουμε όλοι μας τις συνέπειες υποβάθμισης του και το μόνο που κοιτάνε κάποιοι κύριοι είναι πως θα βάλουν κάποια ευρώ περισσότερα στη τσέπη τους, λες και θα τα πάρουν μαζί τους.

Ειδικά όσοι ζούμε στο λεκανοπέδιο της Αττικής έχουμε ανάγκη από οξυγόνο, πράσινο και όχι άλλο τσιμέντο. Και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει κάποτε να αποφασιστεί η μείωση των συντελεστών δόμησης σε κάποιες περιοχές αν θέλουμε να ζούμε σε ένα περιβάλλον ανθρώπινο.

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια: