Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Προγράμματα εργασιακής εμπειρίας αορίστου μονιμοποίησης

Είσαι άνεργος χωρίς κάποια εμπειρία, ψάχνεις δουλειά και δεν βρίσκεις και έρχεται το κράτος και σου προσφέρει τη δυνατότητα να αποκτήσεις αυτή την εμπειρία έτσι ώστε να βελτιώσεις τη θέση σου. Στην αρχή αφορά ιδιωτικές εταιρείες, στη συνέχεια η "φιλεργατική Ν.Δ " το εφάρμοσε στον κρατικό τομέα. Οι θέσεις όμως δεν είναι πολλές έτσι επιλέγονται ορισμένοι ("με αξιοκρατικά κριτήρια" ) και εσύ που ίσως δεν έχεις κάποιο Μπάρμπα από την Κορώνη συνεχίζεις να ψάχνεις και πολλές φορές κάνεις κάτι άσχετο με αυτό που σπούδασες. Θεωρητικά πιστεύεις ότι όταν θα ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος απόκτησης εμπειρίας θα έρθει η δική σου σειρά, δυστυχώς όμως βλέπεις να ανανεώνονται οι συμβάσεις των πρώτων και εσύ να μένεις πάλι απέξω από την απόκτηση αυτής της πολυπόθητης εμπειρίας. Δεν απογοητεύεσαι όμως, η ελπίδα βλέπεις πεθαίνει τελευταία, πιστεύεις ότι την επόμενη φορά θα έρθει η σειρά σου. Τελικά στο τέλος καταλαβαίνεις ότι είσαι πολύ αφελής για να μην πω κάτι άλλο.

Γιατί τα λέω όλα αυτά γιατί πολύ απλά τον τελευταίο καιρό ακούω πολλά και διάφορα για όσους είναι σε προγράμματα stage και έχω κάποιες "απορίες".

Απορία πρώτη : Γιατί όσοι είχαν τη «δυνατότητα» να μπουν στα προγράμματα αυτά έπρεπε να ανανεώνεται η σύμβαση τους συνεχώς τη στιγμή που υπήρχαν και άλλοι άνεργοι χωρίς εμπειρία; Δεν τους έφτανε το πρώτο διάστημα;

Απορία δεύτερη : Εφόσον τα λεφτά ήταν λίγα και ήταν και ανασφάλιστοι γιατί καιγόντουσαν να ανανεώνουν τη σύμβαση τους και δεν άφηναν και κανένα άλλο να φάει από τα ψίχουλα που τους έδιναν;

Απορία Τρίτη : Ακούω για τα δικαιώματα αυτών που είναι σε αυτές τις θέσεις. Δεν ακούω όμως για τα δικαιώματα των υπόλοιπων που ενώ προσπαθούσαν να μπουν δεν το κατάφεραν γιατί δεν είχαν τις διασυνδέσεις με κάποιο κομματάρχη της Ν.Δ.

Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην εργασία, όλοι έχουν δικαίωμα στην απόκτηση εμπειρίας για να έχουν και δικαίωμα στη μοριοδότηση. Μάλιστα για το τελευταίο θα πρότεινα για όσους ανανέωσαν τη σύμβαση πολλές φορές τα μόρια πρέπει να είναι λιγότερα μια και χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να αποκτήσουν αυτή την εμπειρία.

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια: