Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007

Μην μας προκαλείτε ...

Τις τελευταίες ώρες παρακολουθούμε να εξελίσσεται συστηματικά από συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου (συνεπικουρούμενη από μερίδα των μέσων ενημέρωσης) μια επιχείρηση απαξίωσης των ενεργών πολιτών του διαδικτύου και της blogoσφαιρας. Εκτοξεύονται κατηγορίες για δήθεν «βρώμικα blogs» , για «πόλεμο» στην blogoσφαιρα, για κτυπήματα κάτω από τη μέση στο διαδίκτυο. Οι κατηγορίες αυτές αναπαράγονται προκλητικά από τα τηλεοπτικά ΜΜΕ, διαστρεβλώνοντας σε απίστευτο βαθμό τον πραγματικό πολιτικό διάλογο που γίνεται στο διαδίκτυο.

Σαν Έλληνες bloggers αλλά και ενεργοί πολίτες του διαδικτύου θέλουμε να πούμε τα εξής :

  1. Είναι κοινή μας θέση ότι το διαδίκτυο γίνεται σιγά σιγά το σημαντικότερο εργαλείο πολιτικής παρέμβασης των πολιτών από κάθε διαφορετική αφετηρία με κοινό στόχο τις απαραίτητες αλλαγές και προοδευτικές ανατροπές στην ελληνική κοινωνία. Ένα εργαλείο που - μέσα από την οριζόντια επικοινωνία – μας δίνει την αντικειμενική πληροφόρηση και την ισότιμη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών και τελικά λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Νοιώθουμε στο διαδίκτυο ένα πιο ασφαλές περιβάλλον να πούμε την γνώμη μας, την όποια γνώμη μας και να συζητήσουμε με γνωστούς και αγνώστους. Αυτό το "ασφαλές περιβάλλον" δεν το αισθανόμαστε στην πραγματική κοινωνία των εξαρτημένων Μέσων Ενημέρωσης και της δήθεν «αντικειμενικής» δημοσιογραφίας.
  2. Η ανωνυμία στο διαδίκτυο και στην blogoσφαιρα είναι μια κατάκτηση που δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Η ανώνυμη (όπως και η επώνυμη) στάση και θέση στο διαδίκτυο είναι ισότιμες και σεβαστές , αρκεί να μην προσβάλουν την προσωπικότητα του άλλου. Η blogoσφαιρα έχει κατακτήσει παγκόσμια τη δυνατότητα να αυτορυθμίζεται και να απομονώνει όσους δεν ακολουθούν αυτή τη βασική αρχή.
  3. Η συμπεριφορά των Ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης να αναπαράγουν τέτοια «σενάρια πολέμου» αποδεικνύει για μια κόμη φορά ότι τους φοβίζει ότι ο ανώνυμος (αλλά συχνά και επώνυμος) πολίτης-χρήστης δεν περιορίζεται πια στην διαμαρτυρία του μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του, αλλά συντονίζεται χωρίς όρους και κανόνες και με άλλους συν-ιστολόγους και -το κυριότερο - μεταφέρει τη γνώση, την πληροφορία και την (εξόχως πολιτική) άποψη που αποκομίζει από το σερφάρισμα του και στην πραγματική κοινωνία που ζει, αποκτώντας έτσι το προνόμιο να διαμορφώνει και αυτός συνειδήσεις. Τους φοβίζει που χάνουν το αποκλειστικό προνόμιο του "opinion maker" από έναν τρόπο και μέσο έκφρασης που δεν υπολόγιζαν μέχρι σήμερα.
  4. Τα όσα, καταδικαστέα, γράφτηκαν και γράφονται τον τελευταίο καιρό για διάφορα θέματα (και πριν τις βουλευτικές εκλογές και τώρα) σε blogs , που στην πλειοψηφία τους εμφανίστηκαν πολύ πρόσφατα, δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να χρεωθούν στο σύνολο των Ελλήνων bloggers , ούτε να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για την ύπαρξη «βρώμικου πολέμου». Το μέλλον θα αποδείξει περίτρανα , ποιοι είναι «περαστικοί» και «περιπλανώμενοι κλόουν» και ποιοι θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του (κάθε μορφής ) ειλικρινούς διαλόγου και στη συνέχεια.

buzz it!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρ'ότι δεν έχω πρασίνην συνείδησιν ως υμείς φίλτατε θα συμφηνήσω εις όσα αναφέρετε εις το παρόν ποστ με την ακόλουθον παρατήρησιν.Οι πλείστοι των ασχημονούντων υπήρχαν εις την λίστα των μπλογκ που ανεγράφετο εις την ιστοσελίδα του ΓΑΠ

Βαγγέλης Στεφαδούρος είπε...

Φίλτατε
Από τα γραφόμενα σου μάλλον γαλάζια συνείδηση έχεις