Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2007

Φταίω και εγώ, όχι όμως ο κ. Ε.Β

Προσπάθησα να διαβάσω όσο γίνεται πιο προσεκτικά τις ομιλίες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, του σ. Ν. Αθανασάκη, του σ. Κώστα Σκανδαλίδη και του κ. Βενιζέλου στη 12η σύνοδο του Ε.Σ του ΠΑΣΟΚ και προβληματίστηκα.
Εκτός από τον Πρόεδρο, το Γραμματέα του Ε.Σ, το σ. Κώστα Σκανδαλίδη σίγουρα φταίω και εγώ, αλλά προς θεού δεν φταίει ο κ. Βενιζέλος.

Και επειδή τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά για να τα δούμε ένα - ένα.

Ο Πρόεδρος από την πρώτη στιγμή κάνοντας την αυτοκριτική του ανέλαβε με παρισσεία το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί, κάτι που επανέλαβε και στη σημερινή του ομιλία.

Ο σ. Ν Αθανασάκης αναφέρθηκε για τις όποιες ευθύνες του αναλογούν και για αυτό και υπέβαλε την παραίτηση του μετά τις εκλογές.

Αποσπάσματα από την ομιλία του Ν Αθανασάκη:

"Ανέλαβα συγκεκριμένες υποχρεώσεις και ευθύνες και οφείλω να αναλάβω κατά το μέρος που μου αναλογεί από τη θέση μου ως Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, τις ευθύνες για την ήττα."

"Την επομένη των εκλογών υπέβαλα στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την παραίτησή μου. Μου ζήτησε να παραμείνω, καθώς οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη είχαν ουσιαστικά δρομολογηθεί."

Ο σ. Κ. Σκανδαλίδης όπως λέει αποδέχτηκε την ευθύνη του για λόγους ηθικής και πολιτικής τάξης

Απόσπασμα από την ομιλία του Κ. Σκανδαλίδη

"Και θα ρωτήσετε πολύ δικαιολογημένα «και εσύ τι έκανες, ποια είναι η δική σου ευθύνη;» Είμαι υποχρεωμένος να απολογηθώ στο όργανο που με εξέλεξε στο Πολιτικό Συμβούλιο. Αποδέχτηκα για λόγους ηθικής και πολιτικής τάξης και επειδή ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε στην χειρότερη δυνατή στιγμή, κληρονομώντας όχι με τον καλύτερο τρόπο το δαχτυλίδι μαζί με την ήττα, να οδηγήσει με το δικό του όραμα και το δικό του αυξημένο μερίδιο ευθύνης το ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές και τη νίκη."

Και έρχομαι στον κ. Βενιζέλο, όπου σε όλη την ομιλία του δεν μιλά καθόλου για την ταμπακιέρα, ο ίδιος δεν έχει ευθύνες, ούτε για την ήττα στις εθνικές εκλογές, αλλά ούτε και στις δημοτικές. Η ομιλία είναι αρκετές σελίδες και έτσι θα μείνω σε δύο - τρία σημεία για σήμερα :

Ξεκινώ από την αρχή όπου λέει :

«ουδέν κακόν αμιγές καλού». Το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα και η κίνηση της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ μας έφερε ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινωνίας.

Καλό είναι η κοινωνία να ασχολείται με το ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι για θέματα καρέκλας. Αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον του κόσμου θα έπρεπε να είναι σε όσα προσπαθεί να περάσει η ΝΔ, έστω και αν έχει ισχνή πλειοψηφία. Τώρα το καλό αν το είδε ότι όλοι ασχολούνται μαζί του, τότε έχει δίκιο, είναι μία ευκαιρία να προβληθεί.

Σε κάποιο άλλο σημείο αναφέρει :

"Αυτό που γίνεται, συντρόφισσες και σύντροφοι, μέσα στο ΠΑΣΟΚ από το βράδυ της Κυριακής των εκλογών δεν αφορά το παρελθόν, αλλά το μέλλον."

Με άλλα λόγια γιατί να συζητάμε ποιοι έφεραν το ΠΑΣΟΚ σ' αυτή τη κατάσταση, ποιοι πραγματικά ευθύνονται, την καρέκλα εγώ θέλω και αφήστε με να μιλήσω για το μέλλον, να μιλήσω γενικόλογα για ένα σχέδιο οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής ανάπτυξης, για ένα σχέδιο βασισμένο στη γνώση κα πολλά, που τα αναφέρει ο κ. Βενιζέλος. Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ,
που βγήκε μετά από πολύμηνη διαβούλευση, αλήθεια μπήκε στο κόπο να το δει;
Είναι ρήτορας δε λέω και έτσι μιλώντας γενικά και αόριστα κάποιον τελικά θα πείσει.

"Ωραία" τα λες κ. Βενιζέλε, για κάποιον που δεν ξέρει, γιατί δεν λες τι έκανες στο διάστημα των 3,5 χρόνων, γιατί σίγουρα κάποιοι έτρεχαν να στηρίξουν τις θέσεις του Κινήματος, προσπάθησε να μας πείσεις ότι πάλεψες και μετά έλα για την καρέκλα.

buzz it!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

δεν βολευει να μιλησει και για το δικο του μεριδιο ευθυνης και για αυτο θα επιννοησει οποια δικαιολογια για να μην το κανει..ανααφερομαι στον βενιζελο..

για να δουμε ομως οι φιλοι και τα μελη ποιον θα επιλεξουν...για να δουμε και που βρισκονται ως "ανθρωποι" γιατι για μενα εδω δεν ειναι αντιπαλοι δυο ανθρωποι μονο, αλλα δυο "κοσμοι"..προσωπικα ευχομαι να εκλεγει ο Γιωργος Παπανδρεου...