Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2007

Οι κρυφές δημοσκοπήσεις του 2004

Διάβασα σήμερα στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" σε άρθρο του Γιώργου Σεφερτζή ότι σε έρευνα της γαλλικής ΤΝS SΟFRΕS, που την αναφέρει και ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός στο βιβλίο του και έγινε τον Ιούνιο του 2003, αν είχαν γίνει εκείνη την εποχή οι εκλογές, τα αποτελέσματα θα ήταν :

Ν.Δ. 47%, ΠΑΣΟΚ 32,5%, ΚΚΕ 7%, ΣΥΝ 5%, ΔΗΚΚΙ 2,5%, ΛΑΟΣ 2,5% και ένα υπόλοιπο 3% θα κατευθυνόταν προς άλλα,κυρίως αριστερά κόμματα.

Πέρα από τα οποιαδήποτε στατιστικά λάθη η διαφορά των 14,5 μονάδων ήταν αρκετά μεγάλη και σίγουρα δεν μπορούσε να καλυφθεί εύκολα, εκτός αν γινόταν κάτι τρανταχτό ή αν βρισκόταν κάποιος που θα μπορούσε να αναστρέψει το κλίμα.

Και βρέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, που άλλαξε τα δεδομένα, ξεσήκωσε τον κόσμο, τον έκανε συμμέτοχο, άνοιξε το κίνημα σε νέα μέλη αλλά και σε παλιά μέλη
που είχαν βρεθεί στο περιθώριο, μόνο που σε κάποιους δεν άρεσε αυτή η εξέλιξη γιατί τους βόλευε το παλιό καθεστώς.

Τελικά στις εκλογές του 2004 η διαφορά ως γνωστό έπεσε στις 4,8 μονάδες. Πόσο θα ήταν αν δεν αναλάμβανε ο Γιώργος Παπανδρέου ας μην το συζητάμε. Το κακό βέβαια ήταν ότι ο κόσμος σύγκρινε με το αποτέλεσμα του 2000 (43,79% ) και όχι με την πραγματική εικόνα που εμφάνιζε το ΠΑΣΟΚ το 2003.

Ξέρω ότι σε κάποιους, τα περί υπονόμευσης δεν αρέσουν, μόνο που όσοι ζήσαμε από μέσα κάποια πράγματα γνωρίζουμε αρκετά τι παίχτηκε αυτά τα 3,5 χρόνια, για να μη πούμε ότι όλο και κάτι καινούργιο βγαίνει στη φόρα. Υπονόμευση είναι όταν κρατάς στο συρτάρι αιτήσεις μελών και δεν τις προωθείς, γιατί διαφωνείς με το άνοιγμα του κόμματος, υπονόμευση είναι όταν σε δράσεις που προτείνουν οι τομείς απαντάς ότι δεν σε ενδιαφέρει η δράση, υπονόμευση είναι όταν άλλα ψηφίζεις στο συνέδριο και άλλα λες προς τα έξω, υπονόμευση είναι όταν είσαι άφαντος στη διάρκεια των εκλογών, υπονόμευση είναι όταν οι πράξεις σου την περίοδο των Δημοτικών εκλογών στόχο έχουν μόνο το προσωπικό συμφέρον αδιαφορώντας για την εμφάνιση του κινήματος, υπονόμευση είναι ότι όχι μόνο δεν στηρίζεις τις θέσεις του κόμματος, που ομόφωνα ψηφίστηκαν, αλλά προς τα έξω λες τα ακριβώς αντίθετα.

buzz it!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλοι μας μπορούμε λίγο έως πολύ να γίνουμε αφηγητές πραγματικών περιστατικών που στοιχειοθετούν την "υπονόμευση", ή όπως αλλιώς λέγεται γι' αυτούς που αντιδρούν με τη λέξη. Το πρόβλημα όμως είναι πόσοι από εμάς έχουν απωλέσει την πράσινη συνείδησή τους και εντέλει αν μπορούμε να ξαναβρούμε το χαμένο προοδευτικό μας εαυτό, ώστε να πείσουμε τον ελληνικό λαό οτι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να προχωρήσει μπροστά και να δώσει λύσεις στα αβάσταχτα πλέον προβλήματα της καθημερινότητας του μέσου Έλληνα.

Ανώνυμος είπε...

Κι εμένα μου έκανε μεγάλη εντύπωση το άρθρο του Σεφερτζή...
Για κάποιους δεν έχει σημασία η καμμιά πραγματικότητα πέρα από αυτή που βλέπουν οι ίδιοι. Τι κι αν το ΠΑΣΟΚ είχε πρόβλημα από το 2001-02; "Για όλα φταίει ο Γιώργος"... Δε θα τους περάσει!